Houtskool aansteken
Het klinkt vrij vanzelfsprekend maar in de praktijk kan het aansteken van houtskool soms lastiger uitpakken dan gedacht. Het houtskool wil soms maar lastig ontbranden of wellicht ontstaat er juist erg veel rook of nare luchtjes bij het aansteken van de barbecue. Ook kan de meest geschikte ontbrandingsmethode verschillen bij de soorten houtskool. En soms heeft het gewoon te maken met persoonlijke voorkeur. Hieronder staan de meest gebruikelijke manieren beschreven om houtskool aan te steken.
Vanuit mijn ouderlijk huis kende ik maar een manier om houtskool aan te steken en dat was met goedkope, chemische aanmaakblokjes, waarop een mix van goedkope houtskool en briketten werden gegooid. Dit rook altijd vrij chemisch en rookte flink, maar dat hoorde bij het barbecueën naar mijn idee. Ik wist niet beter. Daarbij had mijn vader de slechte eigenschap om ook nog eens een flinke scheut spiritus op de brandende kolen te gooien. Achteraf gezien ben ook ik verbaasd dat het huis er nog staat en dat hij nog wenkbrauwen heeft..
Mijn interesse in de verschillende soorten om houtskool aan te steken begon bij de aankoop van mijn eerste barbecue. Aangezien mijn barbecue op het balkon staat van een appartementencomplex wilde ik zorgen dat de rookontwikkeling en geur minimaal bleef. Al vrij snel vond ik een stuk veiligere en gezondere opties om mijn houtskool aan te steken. Of je nou duur vlees of goedkopere opties wilt gaan grillen, je wil zo min mogelijk chemische luchtjes of dampen op je eten krijgen. Het kan de smaak aantasten maar ook is het gewoon ronduit slecht voor je.
Hieronder enkele soorten aanmaakmateriaal voor houtskool en hoe je dit het beste kunt gebruiken.
Aanmaakblokjes
Aanmaakblokjes zijn bij de meeste mensen wel bekend maar minder bekend is dat er zowel witte als bruine aanmaakblokjes op de markt zijn.
Witte aanmaakblokjes
Deze aanmaakblokjes worden al erg lang gebruikt omdat ze zo gemakkelijk aan te steken zijn. Dat is dan ook meteen het enige voordeel van deze blokjes. Deze blokjes bestaan uit wasbenzine, kerosine en andere chemische ontbrandingsmiddelen. Bij het aansteken van deze blokjes komt een giftige damp vrij die je ver weg wilt houden van je eten. We raden deze blokjes dan ook zeker niet aan om de barbecue mee aan te steken! Er zijn genoeg opties die een stuk beter zijn voor de gezondheid, het milieu en net zo makkelijk te gebruiken zijn.
Bruine aanmaakblokjes
Dit is een stuk betere en gezondere optie dan de witte variant. Deze bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van samengeperst zaagsel, karton en andere voornamelijk natuurlijke materialen. Steek een paar aanmaakblokjes tussen de kolen en steek deze aan met een lange aansteker, lange lucifer of klein gasbrandertje. Dit kan soms wat moeilijker gaan dan bij de witte variant, maar als ze eenmaal branden dan is dit reukloos en een stuk beter voor de gezondheid.
Aanmaakwokkels / aanmaak houtkrullen
Een andere populaire manier om de barbecue of kamado aan te steken is met aanmaakwokkels (of aanmaak houtkrullen). Dit zijn opgerolde houtdraden met ecologische hars / wax die heel gemakkelijk aan te steken zijn. Aangezien deze houtkrullen enkel gemaakt worden met plantaardige en ecologische middelen, branden ze bijna geheel rook en geurloos. Leg 3 houtkrullen in een driehoek lichtjes tussen / op de kolen en steek deze aan. Het houtskool zal na korte tijd naar elkaar toe branden. Let op: mocht er toch witte rook van de houtkrullen afkomen dan kan het zijn dat ze te weinig zuurstof krijgen. Zet daarom zowel de onderste als bovenste schuif van de barbecue aan zodat er voldoende zuurstof door de barbecue kan stromen.
Houtskoolstarter
Veel barbecueliefhebbers zweren bij een houtskoolstarter. Het gebruik is erg eenvoudig: vul de houtskoolstarter met houtskool of briketten, leg een paar aanmaakblokjes of krantenpapier onder de starter en steek deze aan. De kolen en / of briketten zullen gaan branden en zijn na een minuut of 10 / 15 te gebruiken. Giet deze uit de koker gelijkmatig in de barbecue waarna je direct van start kunt gaan.
Looftlighter
De Looftlighter werkt heel eenvoudig: stop de stekker in het stopcontact, houdt het uiteinde van de Looftlighter net niet tegen de kolen aan en klik op de knop. De Looftlighter zal vervolgens hele hete lucht blazen op de kolen totdat deze gaan vonken. Haal de Looftlighter vervolgens een centimeter of 10/15 naar achteren terwijl je de knop in blijft drukken. Dit zorgt ervoor dat de kolen al na ongeveer één minuut roodgloeiend, en dus te gebruiken zijn. Steek enkele plekken aan en binnen een mum van tijd staat de barbecue aan en is hij klaar voor gebruik. De Looftlighter wordt om deze reden ook wel de one-minute-lighter genoemd. Deze manier van het aansteken van de barbecue wordt steeds geliefder. Ook ik ben inmiddels al overgestapt op dit apparaat en wel om de volgende redenen:
- Zo goed als geen enkele rookontwikkeling
- Heel eenvoudig in gebruik
- Geen aanmaakblokjes of wokkels meer nodig
- Ook te gebruiken voor de open haard
TIPS
- Hardere stukken houtskool (zoals Quebracho houtskool) is soms lastig aan te steken. Dit komt soms vanwege de grote brokken waarin dit wordt aangeleverd. Daarom is het aan te raden om naast enkel de grotere brokken ook wat kleinere stukjes te leggen. Dit kleinere spul zal sneller branden en uiteindelijke ook de grotere stukken aansteken.
- Zorg altijd dat de luchtschuif onderaan bij de barbecue open staat bij het aansteken van de barbecue. Zo kan er meer zuurstof bij de houtskolen komen en zullen ze eerder ontbranden.
Geef een reactie