Kamado vilt vervangen – Hoe en wat?! Alle stappen!
Bij het reguliere onderhoud van je Kamado hoort eens in de zoveel tijd het vervangen van het vilt van je kamado. Door de warmte, het openen en sluit, etensresten en andere dingen van slijtage of vervuiling is het een goed idee om deze bij regulier vilt ongeveer elk jaar te vervangen en bij Glasvezel vilt/Infinity Gasket om de 2,5-3 jaar. Het vervangen van je Kamado vilt zorgt dat je Kamado weer beter luchtdicht is, hierdoor trekt deze minder valse lucht en ontsnapt er ook minder warmte. Dit zorgt op zijn beurt weer dat je temperatuur stabieler blijft en je gerecht er dus beter uit komt! Bij Allesvoorkamado.nl gaat de voorkeur uit naar Glassfibre vilt. Dit duurzame vilt zorgt voor een betere afdichting dan regulier vilt, gaat langer mee doordat het slijtvaster is en is ook eenvoudiger schoon te maken zodat eventuele etensrester er eenvoudiger van af te poetsen is. Hieronder leggen we je uit hoe je je kamado vilt kunt vervangen. Het klinkt als een flinke onderneming, echter valt het hopelijk met deze uitleg wel mee!
Benodigdheden:
- Glasvezel kamado vilt
- Plamuurmes
- Aceton/nagellak remover
- Schuurspons
- Droge doek
- Scherpe schaar
- Doek(en) om je kamado onderdelen op te plaatsen
Optioneel maar aan te raden;
- Gereedschap om je dome los te schroeven van je base (Meestal dopsleutel 10)
Het belangrijkste dat we in het begin moeten zeggen is: let op met het plamuurmes! Je Kamado is enorm robuust maar met het plamuurmes kan je hem helaas alsnog krassen of erger. Gebruik deze dus alleen maar op het vlakke gedeelte onder je vilt en hier op de geglazuurde delen!
Het loskoppelen van je dome is optioneel, echter wanneer je het vilt van de dome wilt vervangen is het echt veel fijner werken wanneer deze los is en met de vilt kan naar boven ligt. Probeer dit wel altijd met twee personen te doen en vóórdat je het vilt verwijderd! Één persoon kan de dome vasthouden en de ander kan deze vervolgens losschoreven. Zorg dat je dome in de stand staat dat er de minste spanning op de drukveren aan de achterkant staat, meestal is dit in de open stand.
Hierna kan je hem los schroeven en voorzichtig van de base afhalen. Ik heb in onderstaand voorbeeld mijn vuurring uit mijn kamado neergelegd met oude doeken erop en vervolgens hier de dome op gelegd (let op je thermometer als je hem neerlegt). Hierdoor ligt de dome erg stabiel en kan je er goed op werken.
Begin met het verwijderen van het oude vilt. Je kunt hier met het plamuurmes een klein beginnetje in maken zodat je deze een stukje kunt optillen. Daarna kan je deze er redelijk eenvoudig met de hand af trekken.
Na het verwijderen van het vilt zul je merken dat er nog veel plakresten over blijven.
Gebruik je plamuurmes om de laatste grove resten te verwijderen. Wees wel voorzichting met het plamuurmes in de buurt van je geglazuurde keramiek.
Na het verwijderen van de grove resten is het tijd voor de fijnere resten. Gebruik hiervoor het schuursponsje met steeds een klein beetje aceton/nagellak remover. Het schuursponsje zal niet heel lekker reageren op de aceton maar probeer zoveel mogelijk met het schuurgedeelte de laatste resten weg te schuren tot je een mooie egale ronde overhoudt.
Hierna kan je met een droge doek de randen een keer goed afpoetsen zodat alle resten aceton weg zijn.
Vervolgens begint het plakken, je zult merken dat deze niet gelijk perfect plakt, dit geeft je de mogelijkheid om eventuele fouten te corrigeren. Later bij het ‘inbakken’ zal de hechting volledig worden.
Het is belangrijk dat uiteindelijk het uiteinde/sluitstuk van de base en de dome naast elkaar uitkomen en niet op elkaar. Zie het voorbeeld hieronder;
Begin bij het uiteinde met het verwijderen van het nietje, waarna je de plakstrip een stukje bloot kunt leggen. Houd het stukje zwarte tape op het uiteinde er nog even op.
Hierna kun je beginnen met het eerste stukje plakken, vergeet niet om iets uit het midden te beginnen. Verwijder steeds stukje voor stukje de beschermtape van de plakrand en plak steeds per 1-2 cm een stukje op.
Zorg dat je goed in het midden blijft van de rand, mocht de afdichting iets breder zijn dan de rand van je Kamado is de voorkeur dat deze iets verder aan de buitenkant van de kamado overhangt dan aan de binnenkant. Maak de volledige ronde af en wanneer je bij het begin terug bent aangekomen probeer je tot zo dicht mogelijk op het begin uit te komen, waarna je hem afknipt.
Wanneer je het overige stuk hebt afgeknipt kun je met de meegeleverd stukken tape de uiteindes aan elkaar tapen. Probeer beide kanten goed aan elkaar te plakken en te omwikkelen. Omwikkel deze band echter niet helemaal rond, probeer de plakstrip van het vilt alsnog op de kamado te laten plakken.
Hierna heb je de eerste ring af en kan je door naar de tweede en indien gewenst nog je margrietschijf!
De laatste stap van het vilt plaatsen is het inbakken van de hechting, zorg dat het vilt overal goed zit en steek vervolgens je Kamado aan. Laat hem rustig oplopen tot ongeveer 200 graden en sluit vervolgens je schuiven en laat hem langzaam afkoelen. Hierna ben je klaar en kan je genieten van je verbeterde luchtdichtheid en stabielere temperatuur!
Tags: Kamado, Kamado vilt, Kamado vilt vervangen, Infinity Gasket, Glassfibre vilt, Glasvezel Vilt
Opmerkingen (6)
Gister het glasvezel vilt binnen gekregen van allesvoorkamado en vandaag maar eens op het gemakje vervangen. Dankzij de mooie uitleg ziet het er weer top uit!
Vandaag het viit vervangen in mijn mini kamado. Met messing borsteltje de restjes weggehaalt want de rand is niet zo mooi glad. Voorzichtig voor het ceramic. Is perfect gelukt. Begin en einde schijn ingeknipt . Past prima en plakt nu het schoon is ook goed.
Appeltje eitje het vervangen en stukken beter betaalbaar dan bij andere leveranciers!
Top product en dankzij de QR en goede uitleg weer helemaal klaar!
Waarom plak je niet aan 1 zijde het vilt? Lijkt mij dat de spleet hierdoor kleiner word en dus betere isolatie.
Was inderdaad een pukkie werk. Nadien opgestookt tot de 200 graden. Zit zo vast als een huis en sluit perfect af.