Keuzewijzer – XL 23″ kamado accessoires

XL kamado accessoires

Hier vind je een samenvatting van alle accessoires die op een XL 23" kamado passen! Let wel - deze accessoires passen niet op de Grill Guru XL (24 inch)!

XL kamado Plate setters / Heat deflector

Om het beste uit je kamado te kunnen halen heb je een mogelijkheid nodig om indirect te kunnen grillen. Bij indirect grillen wordt een platesetter of heatdeflector tussen het rooster en de vuurschaal geplaatst en kun je low & slow barbecueën! Low & slow bbqen laat je gerecht langzaam tot een gewenste kerntemperatuur komen op een lagere bbq-temperatuur, zoals bijvoorbeeld 100-130 graden. Deze temperatuur zorgt bij gerechten dat de kern van het gerecht tijd heeft om langzaam mee te garen, wat vooral bij grotere bereidingen nodig is. De Platesetter / Heatdeflector voorkomt dat de directe straalwarmte van de kolen bij het gerecht komt en het als het ware een (houtskool) oven wordt.  Wanneer je dit probeert zonder plate setter is één kant van je gerecht al gaar en de andere kant ruawig, maar de binnenkant gewoon nog koud. Met low&slow geef je het gerecht dus echt de tijd om langzaam tot de benodigde temperatuur te komen. Dit merk je ook zeker in de smaak, aangezien je een mooie smaakafgave van het houtskool  (en eventueel rookhout) op het gerecht én de sappigheid van het vlees zelf wordt maximaal behouden doordat eventueel vet ook langzaam kan meesmelten tot je een heerlijk mals en sappig gerecht overhoudt! Gedurende deze low & slow bereidingen bestaat er veel kans dat er vleesvocht uit het gerecht drupt op je platesetter en uiteindelijk op je kolen. Je kunt dit opvangen met bijvoorbeeld een drip-pan. Deze pan plaats je op het keramische gedeelte van de platesetter en vangt het vet zo netjes op zodat het niet tussen de kolen komt en temperatuurschommelingen geeft door ontbranding!

Er zijn twee soorten platesetters verkrijgbaar - de keramische platesetters (ster-achtig), welke op elke XL kamado's in de markt passen. Het rooster ligt hier op de drie omhoogstekende poten en geeft je de mogelijkheid indirect te grillen, bij omschakeling naar direct grillen haal je deze er volledig uit en plaats je je rooster terug op de vuurschaal van de kamado. Als tweede optie is de Divide & Conquer beschikbaar, deze past op de meeste van de XL kamado's.. Deze Divide & Conquer laat je in verschillende hoogtes grillen en de halve maan keramische stenen laten je ook deels direct en deels indirect grillen. De halve maan RVS roosters zijn ook te vervangen voor Gietijzeren halve maan roosters of platen, of als pakket verkrijgbaar in de PRO variant. Deze pro variant is de gewone Divide (met RVS roosters) en los daarbij een Gietijzer halve maan rooster en Gietijzer halve maan plaat. Alle XL drippannen passen op alle platesetters, hierin is prijs en eventueel merkvoordeel de beste keuzemaker!

XL kamado plate setters

XL kamado Gietijzer

Gietijzer is de beste vriend van een BBQ'er! Het gietijzer is een enorm goede warmtegeleider en wordt overal egaal (zeer) zo warm als je kolen zijn. Door je gerecht er op te leggen schroeit het gerecht binnen no-time dicht en wordt de sappigheid van het gerecht als het ware 'gevangen' in het gerecht, en dat proef je! Daarnaast zijn de typerende grillstrepen een lust voor het oog!  Gietijzer gaat ook nog eens een leven lang mee als je er goed voor zorgt en deze tijdig behandeld! Een gietijzeren rooster op je kamado gebruik je voor hot & fast bereidingen! De roosters zijn verkrijgbaar in volledig ronde roosters én in halve maan roosters.  Verder zijn er voor het XL model veel verschillende gietijzeren producten verkrijgbaar die elk het maximale uit een gerecht laat halen! Sizzling plates zijn perfect voor side-dishes en uit te serveren op de meegeleverde houten tray zodat alles lang warm blijft. Een dutch oven maakt de lekkerste stoofpotten op je bbq met een vleugje houtskoolsmaak!

Alle XL roosters passen op de verschillende merken kamado's. Hierin is prijs of merkvoorkeur dus het voornaamste verschil! De halve maan roosters passen enkel op een Divide & Conquer!

XL kamado Regenhoes / Beschermhoes

Je kamado is van zichzelf al prima bestendig tegen weersomstandigheden, échter kan je hem uiteraard nog beter beschermen met een hoes. Deze hoezen zijn gemaakt van een dikke, stugge en waterafstotende stof. Hierdoor blijft het keramiek, het (giet)ijzer en het eventuele hout op de sidetables extra goed beschermt. Deze hoes zorgt dat je kamado direct klaar voor gebruik is na het verwijderen van de hoes, in elk weerstype! 

Alle XL hoezen passen op elke soort XL kamado - keuze is vrij te maken aan de hand van prijs, uiterlijk of merkvoorkeur! 

XL kamado Regenhoes - Beschermhoes

XL kamado Kolenmand

Een kolenmand is één van de meeste waardevolle accessoires voor je kamado! De kolenmand komt in plaats van de geperforeerde bodemplaat in je kamado en maakt het hele grillen en schoonmaken een stuk eenvoudiger! Voor je gaat grillen til je eenvoudig de kolenmand uit je kamado en klop je het as er gemakkelijk uit. Hierdoor kan je eenvoudig de as van je voorgaande grillsessie eenvoudig opruimen én behoud je de grote nog bruikbare houtskoolblokken van vorige sessie gewoon in je kolenmand, deze zijn namelijk prima herbruikbaar! (mits niet vochtig e.d. uiteraard!) Daarna kan je de mand weer bijvullen met nieuw houtskool en terug in de kamado plaatsen. De mand zorgt dat je een goede luchtstroom rondom en door je houtskool kunt krijgen en zodoende een betere verbranding én rendement van je kolen! Deze accessoire betaald zichzelf dus gewoon terug over tijd!

De Kolenmand van Keij past in vrijwel alle Large kamado's (op Patton kamado's na!).  Twijfel je over de maat? Teken de vorm dan even met de bijgeschreven maat uit op karton en dubbelcheck even of die past!

XL kamado Kolenmand

XL kamado Pizza Accessoires

Je kunt met je Kamado alle kanten op, zelfs pizza's bakken! Wanneer je een platesetter hebt én een pizzasteen heb je alles wat je nodig hebt om o je kamado te gaan bakken. De platesetter komt indirect in de kamado en vervolgens kun je de pizzasteen op het rooster leggen. Laat de temperatuur oplopen tot 250-300 graden en plaats je zelfgemaakte pizza erop, sluit het deksel en binnen 8 minuten ongeveer heb je een heerlijk versie pizza!

Voor de XL kamado is de pizzasteen van 42cm diameter de best passende optie. Deze laat nog voldoende lucht door aan de zijkant om de kamado goed warm te laten worden en biedt genoeg ruimte voor een bescheiden pizza. De pizzasteen is los verkrijgbaar of in combinatie met een pizzaschep, wel zo handig!

XL kamado pizza accessoires

XL kamado Rotisserie

Voor de XL kamado's van 23" zijn ook rotisserie's verkrijgbaar! Een Rotisserie is een draaiend spit dat op je kamado toegevoegd kan worden waarmee je heerlijke gerechten kunt bereiden zoals picanha steaks, shoarma, gyros, hele kip en nog veel meer! De rotisserie sluit je op de spanning aan met een stekker en zal vervolgens langzaam gaan draaien. Deze draaiende beweging zorgt dat je gerecht heerlijk rondom gegrilld wordt en voorkomt aanbranden door de continue beweging! Daarnaast zijn er veel accessoires zoals mandjes, spiesen, etc. voor te verkrijgen! 

XL kamado Rotisserie

Handige Accessoires

Vergeet naast de bovenstaande accessoires zeker niet eens te kijken naar producten die het gebruik van je kamado makkelijker of juist smakelijker te maken! Onderstaande accessoires passen op elke maat kamado en zijn echt een aanvulling op het grillen!

Je hebt het product toegevoegd aan je winkelwagen: