Verschillen in houtskool
Barbecueën is wereldwijd enorm populair, maar in Nederland kunnen we wel zeggen dat het deel is van onze cultuur. Vooral bij goed weer, maar ook steeds meer in de regen of in de winter, steekt de barbecueliefhebber de barbecue zo vaak mogelijk aan. Waar men vroeger gelimiteerd was aan een goedkopere kleine (kogel)barbecue, worden nu ook de kamado’s en grotere grills steeds toegankelijker voor het grote publiek. Het aantal barbecue leveranciers groeit exponentieel waardoor de prijzen van voorheen onbetaalbare barbecuesoorten, zoals de Kamado, ondertussen zeer schappelijk zijn! Veel van de goedkopere soorten worden geïmporteerd vanuit China, maar dit doet in veel gevallen niets af aan de kwaliteit! Zeker voor de startende barbecue enthousiasteling zijn deze goedkopere modellen prima om mee te beginnen!
Na het aanschaffen van de barbecue gaat er een nieuwe wereld voor je open. Ook ik merkte dit na het aanschaffen van mijn kamado: de wereld van houtskool, briketten en starters. Maar waar begin je? Het aanbod is enorm en voor de startende barbecueër kan dit overweldigend zijn. Vaak hoor ik: “houtskool is toch houtskool? Ik ga gewoon voor de goedkoopste optie”. Echter zitten er wel degelijk grote verschillen in de soorten houtskool! Dit verschil zit hem in zowel de kwaliteit van het hout, de manier hoe het geproduceerd is en ook voor welke soort barbecuesessie het geschikt is. Enkel met goede kolen kun je het allerbeste uit je barbecue halen.
Om te beginnen, stel jezelf de vraag: Wat wil ik precies gaan doen met mijn barbecue? Ben je van plan slechts enkele keren per jaar enkele worstjes en speklapjes op de barbecue te gooien, wil je regelmatig hele avonden pizza’s bakken of ben je wellicht meer geïnteresseerd in het low & slow bereiden van mooie stukken vlees? Wellicht ben je juist meer iemand die alles wil doen. Voor elke soort barbecue en type buitenkok zijn er soorten houtskool!
Hieronder vind je alle benodigde informatie over de beschikbare soorten houtskool en kom je er vanzelf achter welke soort jij het beste kunt gebruiken!
Beuken
Waar komt dit vandaan?
Beuken houtskool wordt voornamelijk geproduceerd in Europa.
Waar is deze soort houtskool het meest geschikt voor?
Beuken houtskool is een middelgrote houtskool soort die gemakkelijk aan te steken is en hoge temperaturen haalt. Ideaal voor een wat kortere grillsessie maar minder geschikt voor een low & slow sessie aangezien het slechts enkele uren brandt. Ideaal voor een avond waar je de barbecue graag snel even aansteekt en een paar uurtjes wilt grillen.
Bijzonderheden:
- Hoog koolstofgehalte
- Hoge temperaturen
- Weinig gruis / as
Smaak / rokerigheid:
Beuken houtskool geeft een subtiele rooksmaak af.
Acacia / Black Whattle (Zuid-Afrika)
Waar komt dit vandaan?
Acacia houtskool wordt geproduceerd in Zuid-Afrika van afvalhout van de Acacia / Black Whattle boom. Deze boom wordt beschouwd als een van de ergste invasieve boomsoorten ter wereld.
Waar is deze soort houtskool het meest geschikt voor?
Dit hout is harder dan beuken houtskool en blijft daardoor ook wat langer branden terwijl het ook een hoog temperatuurbereik heeft. Dit maakt het een zeer veelzijdige houtskool soort waar je zowel een korte grill avond mee kunt houden, als pizza’s op hoog vuur kunt bakken en zelfs een low & slow sessie kunt houden met een goed stuk vlees. Een sessie van 24-uur zal waarschijnlijk te veel van het goede zijn en zal je waarschijnlijk wel één of twee keer moeten bijvullen. Dit is een van de meest gebruikte soorten houtskool ter wereld voor zowel thuis- als professioneel gebruik.
Bijzonderheden?
- Veelzijdig
- FSC gecertificeerd
- Gemakkelijk aan te steken
Smaak / rokerigheid:
Dit soort houtskool geeft over het algemeen een licht rokerige tot neutrale smaak af.
Acacia vind je hier: Black Ranch Acacia Houtskool (15kg)
Marabu (Cuba)
Waar komt dit vandaan?
Marabu houtskool wordt gemaakt van de Marabu struik, een invasieve woekerstruik uit Zuid-Amerika. Het houtskool is kenmerkend aan de ronde moten omdat het gemaakt is van ronde takken.
Waar is deze soort houtskool het meest geschikt voor?
Dit hout is wederom een graad harder dan de Acacia en blijft om die reden nóg langer branden. Het is wat lastig om aan te krijgen en het kan even duren totdat het op temperatuur is maar daarna blijft het gemakkelijk en lang op temperatuur waardoor het zeer geschikt is voor low & slow sessies. Vooral uitermate geschikt voor het gebruik in een kamado.
Bijzonderheden?
- Lastiger aan te steken in verband met de ronde harde stukken
- Blijft lang branden
- Uitstekend voor een low & slow barbecue sessie
Smaak / rokerigheid:
Weinig rookontwikkeling en daardoor ook een neutrale smaak.
Marabu kun je hier vinden; Black Ranch Marabu Houtskool (15kg)
Quebracho (Argentinië)
Waar komt dit vandaan?
Quebracho houtskool wordt gemaakt van de Quebracho boom (steeneik) in Zuid-Amerika. Quebracho (afgeleid van ‘Quiebra Hach’ uit het Spaans wat ‘Bijlenbreker’ betekent) is enorm hard hout dat onder zeer specifieke omstandigheden wordt omgezet naar houtskool waardoor het een enorm hoge dichtheid heeft en zeer weinig vocht. Dit zorgt ervoor dat dit houtskool heel lang blijft branden en nauwelijks as produceert.
Waar is deze soort houtskool het meest geschikt voor?
Quebracho houtskool kan voor zowel direct als indirect grillen gebruikt worden maar komt bij langere bereidingen het beste tot zijn recht. Vooral in keramische barbecues zoals kamado’s is Quebracho houtskool uitermate geschikt. Quebracho houtskool brandt der mate lang dat het zelfs meerdere sessies kan worden gebruikt. Ook zeer populair voor professioneel gebruik.
Bijzonderheden?
- Extreem hard hout
- Sterke rokerige smaak
- Perfect voor hele lange grillsessies (sessies van meer dan 24 uur zijn zelfs geen enkel probleem!)
- Moeilijk aan te steken
- Vaak zeer grote brokken en daardoor mogelijk moeilijk om de zuurstof te reguleren
Smaak / rokerigheid:
Quebracho houtskool geeft een sterke rooksmaak af dat sommige stukken vlees tot een nog hoger niveau kan tillen. Echter is dit niet voor iedereen gewenst. In dat geval zou Marabu houtskool eventueel een betere keuze zijn. Het is aan te raden om bij het aansteken van de kolen eerst te wachten tot de rookvorming is verdwenen alvorens te gaan grillen. Dit om ongewenste smaak en geur te voorkomen.
Interesse in Quebracho ? Kijk dan op; Black Ranch Quebracho Houtskool (15kg)
Mix van houtskolen
Waarom zou ik gaan voor een mix van houtskolen?
Wie goed kijkt bij sommige houtskoolmerken ziet dat dit bestaat uit verschillende soorten hout. Vaak is dit een mix van eikenhout, beukenhout en/of hickory (Amerikaanse walnoot). Hoewel je regelmatig leest dat ‘puur’ houtskool (gemaakt van slechts 1 soort hout) beter is voor een sessie met een constante temperatuur, kan een mix aan houtsoorten ook voordelen hebben. Big Green Egg houtskool bestaat bijvoorbeeld uit eikenhout en hickory hout waardoor ze als het ware het zachtere houtskool gebruiken om het andere, hardere, houtskool aan te steken. Hierdoor brandt het snel maar ook vrij lang waardoor sessies van zo’n 12 uur zeker mogelijk zijn. Let op: bij de goedkopere houtskolen zie je ook vaak gemixte houtskolen. Dit gaat echter meestal om goedkope kleine stukken resthout die bij elkaar gevoegd zijn om de prijzen laag te houden. Dit soort houtskool brandt erg snel maar is ook zeer snel opgebrand en laat vaak veel as achter.
Waar is deze soort houtskool het meest geschikt voor?
- Een goede mix aan houtskool kan zeer veelzijdig gebruikt worden. Voor zowel een snelle grillsessie als een low & slow sessie tot zo’n 12 uur.
Bijzonderheden?
- Snel aan te steken
- Gemiddelde brandduur
- Kan soms relatief veel gruis bevatten
Smaak / rokerigheid:
Een mix van houtskool kan een ietwat rokerige smaak aan het vlees geven.
Maar hoe zit dat dan met briketten..?
Briketten zijn erg populair vanwege de lange brandduur en constante temperatuur die je er mee kunt aanhouden. Echter gaat de voorkeur van de meeste barbecue liefhebbers naar houtskool. De redenen daarvoor zijn dat (goedkopere) briketten meestal gemaakt zijn van samengedrukt houtskoolgruis en bij elkaar gehouden wordt door chemische bindmiddelen. Daarnaast blijft het lang branden maar is het temperatuurbereik vrij beperkt vergeleken met houtskool.
Kokosbriketten
Wil je toch voor briketten gaan dan zijn de briketten gemaakt van kokos een goede optie. Deze zijn gemaakt van kokosnoten waardoor er geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Voor één kilo kokosbriketten zijn slechts 3 kilo kokosnoten gebruikt! Daarnaast branden kokosbriketten schoner, halen ze een hogere temperatuur dan normale briketten en laten ze minder as achter.
Geef een reactie